Helse Of Kost logo

Helsekostfaghandel

På nett siden 2003

Fast fraktpris 85,-

Rask ekspedering

Hovedsiden > Blogg > Matintoleranse > Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse

Sukkeret i melk heter laktose og består av to sukkermolekyler som er koblet sammen. For at melkesukkeret skal kunne tas opp i tynntarmen, må dette doble molekylet spaltes til to atskilte sukkermolekyler. I tynntarmens slimhinne er det et enzym (laktase) som utfører denne delingen. Mennesker med laktoseintoleranse har for lite av dette enzymet, og får dermed problemer med å oppta melkesukkeret.

 

Hvis melkesukkeret ikke kan tas opp fra tarmen, binder det vann. Melkesukkeret fortsetter udelt videre ned i tykktarmen, der det gjæres av tarmbakteriene. Denne gjæringen gir luftutvikling, urolig mage, ofte mageknip og stort sett alltid diaré. Disse plagene kommer i løpet av 2-6 timer etter inntak av laktose.

 

Det er vanlig å skille mellom tre ulike former for laktoseintoleranse:

1 Medfødt mangel på laktase, som er veldig uvanlig.

2 Primær mangel på laktase, som er den vanligste formen. Slimhinnen i tarmen er normal, men laktaseaktiviteten er redusert eller mangler.

3 Sekundær mangel på laktase, som kan være en følge av en skade på tynntarmens slimhinne – for eksempel ved ubehandlet glutenintoleranse, etter en operasjon i magesekken, en tarmoperasjon eller tarminfeksjoner. Når disse tilstandene er leget, blir som oftest laktaseaktiviteten normal, og det går greit å spise meieriprodukter igjen.

 

Diagnosen kan stilles etter en såkalt laktosebelastning. En laktoseoppløsning drikkes, og etterpå blir det tatt blodprøve for å se hvor effektivt melkesukkeret spaltes i tarmen. Enkelte ganger måles også innholdet av melkesukker i avføringen.

 

Behandlingen består i en laktosefri eller laktoseredusert kost. De fleste med laktoseintoleranse kan vanligvis spise litt av meieriprodukter en gang i blant uten å få symptomer. Det finnes heldigvis mange gode alternativer til meieriprodukter både i helsekostbutikker og i dagligvarebutikker, les gjerne om laktosefrie handletips her på sidene våre. Til små barn er det best å kjøpe produkter laget av ris og havre, fordi enkelte barn kan få allergiske reaksjoner av soya. Soyaprodukter er imidlertid trygt å bruke for voksne med laktoseintoleranse.

 

Siden melk er en viktig kilde til kalsium, er det viktig å erstatte denne ved å spise mer mat som inneholder rikelig med kalsium, for eksempel grønne grønnsaker som brokkoli, og sjømat som laks, sardiner og reker.

 

Det kan også være aktuelt å spe på med kosttilskudd som styrker skjelettet: Kalsium kombinert med magnesium og D-vitamin er et fornuftig valg.

Oppskrifter?

Vil du lage laktosefri mat, kan du få mye inspirasjon og informasjon i kokeboka Naturlig & næringsrik mat av naturopat NAN, MNNL Monica Holand. Der finner du oppskrifter uten melk, sukker og gluten - de fleste er også uten gjær og egg. Maten er lavglykemisk, satt sammen på en fornuftig måte som gjør at du får i deg alle de riktige næringsstoffene selvom du må unngå noen matvarer.

 

 

DIBS - Payments made easy

 ERFARINGER?

Vi hører gjerne fra deg. Klikk her

Ole Johan ( Oslo)

Var på utkikk etter noe som kunne forbedre smaken på vannet og samtidig få vannet kjøligere. Fant en kombinert vannrenser og vannkjøler her og bestilte på mandag. Fikk melding om ankommet Servicepakke allerede på onsdag. Lynrask service! Dessuten: veldig fornøyd med denne lille maskinen, enkel i bruk og gir veldig godt vann - vi bruker nå dette vannet til alt, både som drikkevann, til kaffe og te og til å koke maten i.

Flere kundeerfaringer