Helse Of Kost logo

Helsekostfaghandel

På nett siden 2003

Fast fraktpris 85,-

Rask ekspedering

Hovedsiden > Nettbutikk > Matvarer > Urkorn produkter > Saltå Kvarn Spelt HEL 700 g

Saltå Kvarn Spelt HEL 700 g

Saltå Kvarn (Sverige)

700 g

kr 49,00

Antall:

Spelt (Triticum spelta, også kalt dinkel) er en urgammel kornsort, som har oppstått gjennom en naturlig kryssing mellom den urgamle enkornshveten og andre gressarter. Den har blitt dyrket i Sør- og Mellom-Europa helt siden steinalderen. I de senere år har heldigvis spelt blitt gjenoppdaget på grunn av sine mange gode egenskaper.

Spelt ligner hvete, men spelt smaker mer, har høyere vitamin- og proteininnhold og en annen aminosyresammensetning som gjør at den er lettere å fordøye. Glutenet i spelt er vannløselig, og enkelte med hveteintoleranse tåler derfor å spise litt spelt, selv om de har problemer med vanlig hvete.

Spelt er derimot ikke glutenfri – så har du glutenintoleranse, kan du ikke spise spelt.

I spelt sitter næringsstoffene i både kjernen, kimen og skallet. Derfor er også siktet speltmel mer smakfullt og næringsrikt enn vanlig hvetemel. (I hvete er mesteparten av vitaminene og mineralene samlet i kimen og i skallet, og mye av næringen forsvinner dermed når skalldelene blir siktet fra.)

På 1100-tallet levde en nonne ved navn Hildegard von Bingen. Hun lovpriste spelt som den aller beste av alle kornsorter og mente at spelt var "fullverdig næring i lagret solenergi".

Spelt hel lages ved at det harde ytterskallet på kornene blir fjernet. Kli- og kimdelen blir værende, og dette gjør at hel spelt er naturlig rik på både kostfiber, mineraler og vitaminer.

Innhold:

Hele, avskallede speltkorn, biodynamisk dyrket (Demeter-sertifisert)

Næringsverdi per 100 gram:

 Energi: 1360 kJ / 326 kcal

 Protein: 13,5 g

 Karbohydrater: 60 g

 Fett: 3 g

 Kostfiber: 8,3 g

 Natrium: 1,3 mg

 Jern: 3,6 mg 

 Magnesium: 113 mg

Bruksveiledning:

Hel spelt har flere bruksmuligheter. Kornene av spelt kan gjerne spires.

Den mest vanlige måten å spise hele speltkorn på er å koke dem. Kokt, hel spelt passer flott i salater og i gryteretter, men kan også brukes ved siden av middagen på samme måte som ris. Du kan også ha kokt, hel spelt i brøddeigen.

Koking av hel spelt - grunnoppskrift til 4 porsjoner:

 3 dl Spelt hel

 6 dl vann

 litt salt

Skyll speltkornene og bløtlegg dem i vann i ca. 8 timer. Kok de bløtlagte kornene ca. 1-1,5 time. Ha i litt salt på slutten av koketiden. Salter du for tidlig, blir ikke kornene ordentlig gjennomkokte. La gjerne spelten ettersvelle en liten stund.

Spiring av hel spelt:

Bløtlegg de hele kornene i 12 timer. 1 kopp korn gir 2-3 kopper spirer. Spirene skylles 2 ganger daglig, la vannet renne av. Gir grønt korngress etter ca. 12 dager i et lyst kjøkkenvindu.

Produktomtaler

Skriv en produktomtale

DIBS - Payments made easy

 ERFARINGER?

Vi hører gjerne fra deg. Klikk her

Ole Johan ( Oslo)

Var på utkikk etter noe som kunne forbedre smaken på vannet og samtidig få vannet kjøligere. Fant en kombinert vannrenser og vannkjøler her og bestilte på mandag. Fikk melding om ankommet Servicepakke allerede på onsdag. Lynrask service! Dessuten: veldig fornøyd med denne lille maskinen, enkel i bruk og gir veldig godt vann - vi bruker nå dette vannet til alt, både som drikkevann, til kaffe og te og til å koke maten i.

Flere kundeerfaringer