Helse Of Kost logo

Helsekostfaghandel

På nett siden 2003

Fast fraktpris 85,-

Rask ekspedering

Hovedsiden > Nettbutikk > Matvarer > Urkorn produkter > Saltå Kvarn Spelt flak 650 g

Saltå Kvarn Spelt flak 650 g

Saltå Kvarn (Sverige)

650 g

kr 55,00

Antall:

Spelt (Triticum spelta, også kalt dinkel) er en urgammel kornsort, som har oppstått gjennom en naturlig kryssing mellom den urgamle enkornshveten og andre gressarter. Den har blitt dyrket i Sør- og Mellom-Europa helt siden steinalderen. I de senere år har heldigvis spelt blitt gjenoppdaget på grunn av sine mange gode egenskaper.

Spelt ligner hvete, men spelt smaker mer, har høyere vitamin- og proteininnhold og en annen aminosyresammensetning som gjør at den er lettere å fordøye. Glutenet i spelt er vannløselig, og enkelte med hveteintoleranse tåler derfor å spise litt spelt, selv om de har problemer med vanlig hvete. (Spelt er ikke glutenfri – så har du glutenintoleranse, kan du ikke spise spelt.)

I spelt sitter næringsstoffene i både kjernen, kimen og skallet. Derfor er også siktet speltmel mer smakfullt og næringsrikt enn vanlig hvetemel. (I hvete er mesteparten av vitaminene og mineralene samlet i kimen og i skallet, og mye av næringen forsvinner dermed når skalldelene blir siktet fra.)

På 1100-tallet levde en nonne ved navn Hildegard von Bingen. Hun lovpriste spelt som den aller beste av alle kornsorter og mente at spelt var "fullverdig næring i lagret solenergi".

Saltå Kvarn Spelt flak (på svensk: Dinkelflingor) lages av hel spelt, der det harde ytterskallet på kornene blir fjernet. Deretter blir kornene dampet og presset til flak. Spelt flak har et naturlig rikt innhold av både kostfiber, mineraler og vitaminer.

Innhold:

Hele, avskallede speltkorn, biodynamisk dyrket, dampet og presset til flak.

Næringsverdi per 100 gram:

 Energi: 1360 kJ / 326 kcal

 Protein: 13,5 g

 Karbohydrater: 60 g

 Fett: 3 g

 Kostfiber: 8,3 g

 Natrium: 1,3 mg

 Jern: 3,6 mg 

 Magnesium: 113 mg

Bruksveiledning:

Spelt flak er flotte til å lage grøt av. De er også gode i frokostblandingen. I tillegg kan du gjerne bruke dem i brøddeigen.

Grunnoppskrift på speltgrøt til 4 porsjoner:

 3 dl Spelt flak

 8 dl vann

 litt salt

Kok opp vannet og tilsett Spelt flakene under omrøring. Kok opp og la det putre på svak varme i ca. 10 minutter. Ha i litt salt på slutten av koketiden.
Smaksett gjerne grøten med rosiner, aprikoser, kardemomme og/eller kanel eller server den sammen med biter av fersk frukt.

Produktomtaler

Skriv en produktomtale

DIBS - Payments made easy

 ERFARINGER?

Vi hører gjerne fra deg. Klikk her

Ole Johan ( Oslo)

Var på utkikk etter noe som kunne forbedre smaken på vannet og samtidig få vannet kjøligere. Fant en kombinert vannrenser og vannkjøler her og bestilte på mandag. Fikk melding om ankommet Servicepakke allerede på onsdag. Lynrask service! Dessuten: veldig fornøyd med denne lille maskinen, enkel i bruk og gir veldig godt vann - vi bruker nå dette vannet til alt, både som drikkevann, til kaffe og te og til å koke maten i.

Flere kundeerfaringer